Evde Şeker Ölçümü / Takibi Hizmeti

Diyabet hastalığında metabolizmanın kontrol altına alınabilmesi için diyabet hastalığı yaşayan kişinin evde şeker takibi yapması önemli bir unsurdur. Bu takip içerisinde keton takibi ve self monitoring olarak adlandırılan unsurlar da bulunmaktadır. Diyabet hasatlığını geçiren kişinin evde kendi kan takibini yapıyor olması atak geçirmeden önce önlem alınmasına sebebiyet vermektedir. Bu hususta komplikasyonlar erkenden tespit edilir ve şeker düzeyi hemen kontrol altına alınabilir. Evde şeker takibi yapılması hastanın şeker yükselmesi ya da alçalması dolayısıyla sürekli olarak hastaneye yatmasının da önüne geçecektir ve bu sayede diyabet rahatsızlığı bulunan kişi çok daha rahat bir hayat geçirebilecektir. Bu sebeplerden ötürü de başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Avrupa’nın birçok yerinde evde şeker takibi yapmak maksadıyla kullanılan aletler devlet tarafından karşılanmaktadır. Kişilerin kendi başlarına evde şeker takibi yapmaları hastanelerin doluluk oranlarını azalttığı için herkes açısından önemli bir gelişmedir. Ancak maalesef ülkemizde evde şeker takibi yapılan cihazlardan devlet tarafından ücretsiz bir şekilde karşılanmamaktadır.

Kan Şekeri Takip Yöntemleri Nedir?

Evde kendi kendine şeker takibi yapan kişiler genellikle görsel yöntemi ya da şeker ölçüm cihazlarını kullanmaktadırlar. Kan şekeri takip yöntemleri evde takip yapan diyabet hastalarının kullandığı yöntemlerdir. Görsel yöntemde test çubukları yani strip denilen malzemeler kullanılmaktadır. Bu çubukların üzerine parmak ucundan alınan kan dökülür ve kandaki renk değişikliğine göre katalog yardımıyla kan şeker tespit edilir. Kullanılan yöntemler arasında en ucuz yöntemin bu olması sebebiyle en çok kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkar. Diğer bir yöntem olan ölçüm cihazlarında ise yine parmak ucundan alınan kanın çeşitli cihazlar yardımıyla ölçülmesine dayanmaktadır. Her cihazın farklı kullanım talimatları bulunduğu için bu talimatlara uyularak kullanılması gerekmektedir.

Evde Kan Şekeri Ölçümü Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Evde kan şekeri ölçüm sıklığı tamamen diyabet hastası olan kişinin ihtiyacına göre belirlenmektedir. Diyabet hastalığı ağır seyreden hastaların günde en az dört kere glisemi yani şeker düzeyi ölçümü yaptırması gerekmektedir. Ölçümlerin ise:

  • Sabah kahvaltısı öncesi
  • Öğle yemeği öncesi
  • Akşam yemeği öncesi
  • Gece öğünü öncesi

 

yapılmaktadır. Kanda şeker düzeyi kontrol altına alındığı zaman ise haftada 3 ya da 4 kere ölçüm yapılması yeterli olacaktır. İnsülin iğnesi kullanmayan hastaların ise sabah kahvaltısından önce ve akşam yemekten 2 saat sonra şeker ölçümü yaptırmaları yeterli olacaktır. Kontrolü tamamen sağlanmış diyabet hastalarının ise arada sırada idrar testi yaptırmaları yeterli olacaktır. Diyabet hastalığında en önemli husus kişinin kendisini bilmesidir. Bu bilme doğrultusunda da hastanın kendi ölçüm sistemini oturtması oldukça önemlidir.

Diyabet Günlüğü Nedir?

Diyabet günlüğü bu hastalığı yaşayan kişilerin test değerlerini düzenli olarak kaydettikleri bir defter olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kayıtların içerisinde:

  • Ölçüm tarihi
  • Ölçüm saati
  • Ölçüm sonucu
  • İnsülin ya da hapların alındığı zaman ve hangi dozda alındığı

 

bulunmaktadır. Bu günlüğün düzenli olarak hekimlere ya da diyabet eğitimcilerine gösterilmesi gerekmektedir. Bu kişiler değerlendirmeler yapıp kan şekerinin durumuna göre tedaviye aynı şekilde devam edebilir ya da tedavi yöntemi üzerinde bir değişikliğe gidebilmektedir. Günlüğü devamlı bir şekilde tutan hastalar faydalarını bol bol görmektedirler.

Evde Kan Şekeri Takibi Yapmak Güvenli midir?

Talimatlara uygun bir şekilde yapıldığı takdirde evde kan şekeri takibi oldukça güvenilirdir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus ölçüm yapılan aletin güvenilir olup olmamasıdır. Bunun içinde öncelikli olarak aletin güvenilirliğini anlayıp ardından kan ölçümü yapılması gerekir. Elbette düşündüğünüzden daha farklı sonuçlar çıkıyorsa hemen bir laboratuvar testi ile karşılaştırma yapılması gerekmektedir. Art arda yapılan kan ölçümlerinden aradaki fark miktarı %5’i geçerse bu ölçüm cihazının bir sorunu var anlamına gelmektedir. Laboratuvar ölçümlerinde ise doğruluk miktarının %15’i geçmemesi gerekmektedir. Bu tip senaryolarda hem alet hem de ölçüm tamamen güvenilir olduğu anlamına gelmektedir.

Evde İdrar Şeker Kontrolü Nasıl Yapılıyor?

Kan şekerinin ölçülemediği durumlarda kullanılan idrar yöntemi en son çare olarak görülmektedir. Kan şekerinin belli bir limiti geçtiği durumlarda idrarında şeker seviyesi yükselmeye başlayacaktır. Kesin sonuçlu bir yöntem olmamakla birlikte yine çeşitli aletler yardımıyla evde idrar şeker kontrolü kolaylıkla yapılabilen bir şeker ölçüm yöntemi olarak karşımıza çıkar. Ancak bu ölçümün sıkıntısı idrar seviyesindeki şeker artışının insandan insana değişebilmesidir. Bu değişiklikten kaynaklı olarak da pek güvenilir bir yöntem olduğundan bahsedilemez. İdrarın yapıldığı esnada çubuğa idrarın yaklaşık 2 saniye temas etmesi gerekir. Bu teması ardından elinizdeki cihaz yardımıyla idrarın dönüştüğü renge göre şekerin seviyesi anlaşılır. Kan şekeri ölçümü yapılamıyorsa uygulanması gereken evde idrar şeker kontrolü bu şekilde uygulanmaktadır.

Diyabet Hastasının Hangi Durumlarda Keton Testi Yapması Gerekir?

Keton testi,  tip 1 diyabet rahatsızlığına sahip hastalar için oldukça önemli bir testtir. Kişinin kendisini kontrol edebilmek amacıyla evde uygulayabildiği bu test sayesinde kandaki şeker oranından dolayı hastanın enfeksiyon kapıp kapmadığına bakılmalıdır. Eğer kişide kusma, çok idrar çıkma ya da ağız kuruması gibi şeker hastalığının belirtileri bulunuyorsa o kişiye hemen keton testi uygulanmalı ve durumun kontrolüne sahip olunmalıdır. Yapılan testin sonucu negatif ise herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır ancak testin sonucu pozitif ise hemen hastanın doktoru ile iletişim kurulması gerekmektedir.

Evde Yapılan Kontrollerde Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Evde şeker takibi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu durumlara bakacak olursak:

  • Keton testi uygulayan bir hastanın diyabet günlüğü tutması
  • Kullanılan şeker ölçüm cihazının güvenirliğinin kontrol edilmesi
  • Her yeni çubuğun temiz olduğunun kontrol edilmesi
  • Şeker ölçüm çubuklarının; nem, sıcak ve ışığın fazla olduğu yerlere konulmaması
  • Sıcak yaz aylarında serin noktalarda muhafaza edilmesi
  • Son kullanım tarihi geçmiş olan çubukların kesinlikle kullanılmaması
  • Kullanılan şeker ölçüm cihazlarının kullanım talimatlarının mutlaka okunması

 

şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde evde şeker takibi oldukça kolay bir takip yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

HİZMETLERİMİZ

Teta Sağlık Kabini

Feyzullah Mahallesi Tarla Sokak No:12/A Maltepe İstanbul

bizi arayın

ACİL DURUMLAR İÇİN İLETİŞİM HATTI