Siroz tedavisi
Siroz nasıl geçer? Siroz tedavisi, karaciğer hasarının nedeni ve kapsamına bağlı olarak değişmektedir. Tedavinin amacı karaciğerdeki skar dokusunun ilerlemesini yavaşlatmak, siroz belirtilerini ve komplikasyonlarını önlemek yada tedavi etmektir. Ciddi karaciğer hasarınız var ise hastanede tedavi edilmeniz gerekebilir. Sirozun erken dönemlerinde, altta yatan nedene bağlı olarak karaciğer hasarını en aza indirgemek mümkün olabilir.
Seçenekler şunları ihtiva eder:
Alkol bağlarımlılığı tedavisi Alkol bağımlılığından kaynaklanan siroz hastaları hemen alkol almayı bırakmalıdır. şayet sirozunuz varsa, alkolün miktarı kesinlikle karaciğer için toksik olduğundan içmeyi bırakmanız esastır. Alkol kullanmasının durdurulması zorsa, doktorunuz alkol bağımlılığı için bir tedavi programı önerebilir.
Kilo vermek Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması hastalığının neden olduğu siroz hastalığında hastalar kg vermek ve kan şekeri düzeylerini test dibine alırlarsa daha sağlıklı hale gelebilirler. Siroz niteliğinde zayıflamaya çalışırken yeterli oranda protein alımını sağlamak da oldukca önemlidir.
Hepatit kontrol ilaçları Ilaçlar, hepatit b veya c virüslerinin yol açtığı karaciğer hücrelerindeki hasarları sınırlayabilir. öteki nedenleri ve siroz emarelerini kontrol eden ilaçlar Devalar bazı tiplerdeki karaciğer sirozlarının ilerleyişini yavaşlatabilir. örneğin, erken tanı konan birincil biliyer siroz hastalarında uygulanan (şimdi birincil safra kolanjiti olarak da tanınmaktadır) ilaçlar sirozun ilerlemesini önemli ölçüde geciktirebilmektedir. Diğer ilaçlar kaşıntı, bitkinlik ve ağrı gibi belirli siroz belirtilerini hafifletir. Beslenme takviyeleri, siroza bağlı yetersiz beslenmeyi ve sıska kemikleri (osteoporoz) önlemek için reçete edilebilir.
Siroz komplikasyonları için tedavi yöntemleri Doktorunuz aşağıdakileri içeren herhangi bir siroz komplikasyonunu tedavi etmek için sıralanan şekilleri kullanabilmektedir:
Vücutta sıvı birikimi Düşük sodyum rejimi ve vücuttaki sıvı birikimini önlemek için devalar, ödem ve şişmeyi test etmeye yardımcı olabilir. Daha şiddetli sıvı birikimi durumunda basınç yapmaya başlamış olan sıvıyı boşaltmayı gayelayan bazı cerrahi operasyonlar gerekebilir. Karaciğerinizdeki kan basıncını düşürmek ve sıvı birikimi oranını yavaşlatmak için karaciğerdeki damara minik bir tüp yerleştirilir.
Portal hipertansiyon Bazı kan basıncı devaları, karaciğeri besleyen damarlarda artan basıncı test edebilir (portal hipertansiyon) ve şiddetli kanamayı önleyebilir. Doktorunuz, özofagusta yada midede (varislerde) kanamaya niçin olan genişlemiş damarları aramak için düzenli aralıklarla bir üst endoskopi uygular. Varis gelişirse, kanama riskini azaltmak için muhtemelen ilaca ihtiyacınız olacaktır. Vücudunuz ilacı kabul edemiyorsa ve varislerin kanadığı veya kanamanın olası olduğuna dair işaretleriniz varsa kanamayı boşlamak yada daha fazla kanama riskini azaltmak için bir işlem (band ligasyonu) gerekebilir. Ciddi durumlarda, karaciğerinizdeki kan basıncını düşürmek ve daha çok kanamanın önlenmesi için karaciğerdeki damara bir transjuguler intrahepatik portosistemik şant yerleştirilebilir.
Enfeksiyonlar Enfeksiyonlara karşı antibiyotik veya diğer tedaviler alabilirsiniz. Doktorunuz grip, pnömoni ve hepatite karşı aşı önerebilir.
Karaciğer kanseri riski
Doktorunuz karaciğer kanseri bulgularını araştırmak için altı ayda bir kan testleri ve ultrason muayeneleri isteyebilir.
Hepatik ensefalopati Kötü karaciğer fonksiyonundan dolayı kanınızdaki toksinlerin oluşmasını önlemeye yardımcı olacak devalar reçete edilebilir.
Karaciğer ameliyatı (karaciğer nakli) Ilerlemiş siroz vakalarında, karaciğer fonksiyonlarının durması durumunda, karaciğer nakli tek tedavi seçeneği olabilir. Sarılık, şiddetli sıvı birikimi, kanamalar, hepatik ensefalopati, böbrek fonksiyon bozukluğu veya karaciğer kanseri şeklinde sirozun ilerlemiş halinde çoğu zaman bu seçeneği düşünmek gerekir. Karaciğer nakli için en yaygın sebep siroz hastalığıdır. Karaciğer nakli için adaylar, cerrahiyi takiben iyi bir sonuç elde edebilecek kadar sağlıklı olup olmadıklarını belirlemek için kapsamlı testlerden geçirilir.
Siroz için hangi doktora gidilir? şayet sirozunuz varsa, hazım sistemi (gastroenterolog) yada karaciğer (hepatolog) mevzusunda uzmanlaşmış bir doktora danışabilirsiniz.
Sirozdan korunma yolları
Sirozdan kaçınmanın en iyi yolu, hastalığa niçin olan koşullardan kaçınmaktır: Hepatit b ve hepatit c için risk faktörlerini bilin ve bunlardan mümkün olduğunca kaçının. Alkolün kötüye kullanımı, iv uyuşturucu kullanımı ve korunmasız eşeysel ilişki gibi riskli alışkanlıklardan kaçının. şayet alkol alıyorsanız sadece azca oranda için. Sağlıklı alışkanlıklar geliştirin. Tütün kullanmaktan kaçının. Sağlıklı bir rejimle yemek yiyin, bol miktarda egzersiz yapın ve dinlenin. Vitamin takviyeleri almadan önce doktorunuzla mevzuşun. Büyük dozlarda vitamin ve mineraller, özellikle a vitamini, demir veya bakır, karaciğer hasarını gerçekten kötüleştirebilir.
Siroz hastalığı nedir?
Siroz, sağlıklı hücrelerin skar dokusu ile yer değiştirdiği bir karaciğer
hasarı türüdür. Karaciğer, metabolizmanın, kan pıhtılaşma faktörleri de dâhil olmak üzere proteinlerin üretilmesi, ilaçların ve toksinlerin filtrelenmesi gibi dirimsel işlevleri yerine getiren bir organdır. Birçok kişi, aşırı miktarda alkol tüketmenin karaciğer sirozuna niçin bulunduğunu düşünmektedir, sadece karaciğerin hasar görmesinde ve sirozun oluşmasında rol oynayan bir dizi başka niçin bulunmaktadır.
Nedenlere bağlı olarak, siroz aylar yahut seneler sonrasında gelişebilir. Herhangi bir tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tedavi, karaciğer hasarını durdurmayı, belirtileri yönetmeyi ve diyabet, osteoporoz (duyarlı kemikler), karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliği şeklinde komplikasyon riskini azaltmayı amaçlamaktadır.
Siroz hastalığı nedir detaylarını inceleyiniz
Siroz belirtileri
Siroz başlangıcında ve karaciğer hasarları geniş bir alana yayılana kadar siroz, sıklıkla herhangi bir belirti göstermez. Siroz nasıl anlaşılır? Belirtiler ortaya çıktığında ise aşağıdakileri içerebilir: Yorgunluk Kolayca kanama Kolayca zedelenme Cilt kaşıntısı Deri ve gözlerde sarı renk değişikliği (sarılık) Karında sıvı birikimi (karında su toplanması) Iştah kaybı Mide bulantısı Bacaklarda şişme Kilo kaybı Karışıklık, uyuşukluk ve mevzuşmada güçlük Cilt üzerinde örümcek ağı kan damarları Avuç içlerinde kızarıklık Erkeklerde testiküler atrofi Erkeklerde meme büyümesi
Siroz emareleri daha fazla malumat için
Siroz nedenleri Siroz neden olur? Sirozun başlıca nedenleri şunlardır: Kronik alkolizm Kronik viral hepatitten kaynaklanan viral enfeksiyonlar (b, c ve d türleri) Alfa-1-antitripsin eksikliği, galaktozemi ve glikojen depo bozuklukları şeklinde metabolik hastalıklar Wilson hastalığı ve hemokromatoz gibi irsi hastalıklar Primer biliyer kolanjit (pbc) ve primer sklerozan kolanjit (psc) gibi hastalıklardan kaynaklanan biliyer siroz Reçete edilen ilaçlara karşı şiddetli reaksiyonların yahut uzun vakit çevresel toksinlere maruz kalmanın neden olduğu toksik hepatit Karaciğer tıkanıklığı ile kalp yetmezliği