Kulak ağrıları özellikle geceleri uykuya daldığımız zamanlarda etkisini arttıran ağrı çeşitlerinden biridir. Kulak ağrıları nedenlerine gore ciddi hasarlara sebebiyet verebilir. özellikle bebeklerde görülen kulak ağrıları biz yetişkinlerinde korkunç rüyası haline gelmiştir. Anlık ya da devamlı olan ağrılar çoğu vakit uykumuzdan uyandıran cinsten olup gecemizi bize ziyan etmektedir. Sadece kulağın kendisi değil vücudumuzun kafa bölgesindeki hasarlar da kulak ağrılarına neden olabilmektedir. Kulak ağrsıcaklıkna ne iyi gelir Nedenleri Kulak ağrılarının en önemli sebebi orta kulak ve dış kulak enfeksiyonlarıdır. Orta kulağı geniz bölgesine bağlayan östakinin tıkanmasıyla oluşan orta kulak iltihabı tedavinin geç kalınması niteliğinde duyu mevzusunda çeşitli problemlere neden olabilir. . Sinüzit . Soğuk idraknlığı . özellikle yazları deniz sularının ve havuz sularının kirliliği . Uçaklarda, denize dalışlarda, dağ tırmanışlarında meydana gelen basınç travmaları .
Kulak temizliğinin yapılmaması
Diş çürükleri . çeşitli çene problemleri şeklinde nedenler de kulak ağrılarının başlıca nedenlerindendir. Emareleri Kulakta; . şişme . Kızarıklık . Akıntı . Baş dönmesi . Ateş . Işitme duyusunda kayıp, emareler içinde sayılabilir.
Tedavisi Kulak ağrısı tedavileri için mutlaka hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Hastaneye gitme fırsatınız yok ise ya da hastaneye gitmeyi ertelemek zorunda iseniz tıbbi yardım alana kadar evlerinizde uygulayarak kulak ağrılarınıza iyi gelecek, ağrıların artmasını engelleyecek çeşitli yöntemler mevcuttur. . öncelikle çiğneme ve yutkunma reflekslerinizi devreye sokun. Bu tip egzersizler östaki kanalınızı açarak hava akışını sağlayacak ve kulak ağrılarınıza iyi gelecektir. . Kalorifer, fön makinesi veya ütü yardımıyla ısıtacağınız bir havluyu kulağınıza yerleştirerek ve kulağınızı sıcak tutarak ağrılarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz. . Sigara kullanıyor iseniz bırakmanız, kullanmıyor iseniz de dumanına maruz kalacağınız ortamlardan uzak durmanız kulak ağrılarınıza iyi gelecektir. . Hava rüzgarlı ise ve dışarı çıkmanız gerekiyor ise ağrıyan kulağınızı rüzgardan koruyarak ağrının tetiklenmesini engelleyebilirsiniz. . Kulak çöpü ile kulağınızı temizlemeyiniz. . Kulağınızı kaşımak için herhangi bir cisim kullanmayınız. . Su tüketiminize dikkat ediniz. Kulaklarınızı daha çok yorulmasına neden olacak gürültülü ortamlardan uzak durunuz. . Limon suyunu ve saf suyu karıştırarak kulağınıza bir iki damla damlatınız. . Zeytinyağına batırdığınız pamuk ile kulak içini ovunuz. . Kulak damlalarını mutlaka duyduğunuz ancak hekiminize onaylatmadığınız yararlarının bulunduğunu düşünerek kafanıza nazaran kullanmayınız. Tüm bu saydıklarımız kulak ağrılarınıza iyi gelmekle birlikte hekiminize danışarak kullanmanızda faydası olacak tavsiyelerdir. Bunların haricinde tekrar hekiminize danışarak aşağıda paylaştığımız bitkisel tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz. Zeytinyağı: zeytinyağı bir kulak ağrısı vakalarında hızlı bir rehavet sağlayabilir. Zeytin yağı özellikle kulak enfeksiyonlarında temizleyici rol oynayabilir. Zeytinyağı ayrıca kulakiçinde uğultu hissini durdurmaya yardımcı olabilir. Kulak içine 1-2 damla damlatarak uygulayabilirsiniz. Alternatif olarak, petrol pamuk daldırma ve kulak içine sıkıca koydu.Zaytin yağını pamukla kulağa uygulamak mümkün. Bununla beraber hardal yağı kullanabilirsiniz. Sarımsak: sarımsak kulak enfeksiyonları ve enfeksiyonların niçin olduğu ağrıların tedavisinde kukkanılabilir.
Susam yapı ile ısıtılarak elde edilen sarımsak hasımnı karıştırarak kulağa 1-2 damla damlatabilirsiniz. Bunun yanında karanfil hasımda faydalı oabilir. Soğan: soğan, kulak ağrısı için kullanılan ev ilaçlarının başında gelir. Soğanın antiseptik ve antibakteriyel özellikleri sorunun tedavisinde büyük rol oynar. Rendelenmiş soğan soğan suyunu bir çorba kaşığında ayıklayın ve kısık ateşte ısıtın. Sonrasında etkilenen kulak içine günde 2-3 defa 1-2 damla damlatın. Sıcak su şişesi: iltihaplı kulağa arasında sıcak su dolu şişeyi koyabilirsiniz. Bunu bir sıcak havlu yordamıyla da yapabilirsinz. Birkaç dakika bıyunca sıcak su şişesi veya havluyu kulağınıza tutun. Zencefil: zencefil kulak enfeksiyonlarının tedavisinde yararlı olabilir, çünkü zencefil güçlü bir anti-inflamatuar özelliklere haizdir. Aynı zamanda harika bir organik ağrı kesici olarak bilinir. Taze zencefil suyunu ayıklayın ve ağrıyan kulağa 1-2 samla damlatın. Bunun yanında taze rendelenmiş zencefil kökünü zeytinyağı ile karıştıron ve iyice süzdükten sonra damla olarak kullanın. Not: elde ettiğiniz hasımn ufak parçacıklardan ne olursa olsun arındığına inanın. Aksi durumda kulağı n tıkanmasına veya kulağa giren parçaların zara zarar vermesine niçin olabilirsiniz.
Nane yaprakları: nane yaprakları ve nane yağı da kulak ağrısı tedavisinde kullanılmaktadır. Nene yapraklarını kaynatarak, suyu soğuduktan sonrasında 1-2 damla kulağınıza damlatabilirsiniz. Kulak ağrısının iyileşmesine faydalı olabilir. Bunun yanında nane yapını pamuk veya kulak temizleyicilerle kulağınızın için uygulayabilirsiniz. Fesleğen: anti-inflamatuar, antibakteriyel ve analjezik özellikleri nedeniyle fesleğen, kulak ağrılarının tedavisinde yaygın şekilde kullanımaktadır. Birkaç fesleğen yağrağını presleyerek suyunu çıkarın ve kulağınıza birkaç damla damlatın. Günde 1-2 kere tekrarlayın. Neem: neem enfeksiyonlara karşı oldukça etken bir bitkidir. Ayrıca, kulak ağrısı azaltmaya yardımcı anti-enflamatuar ve analjezik tesirleri vardır. Birkaç tane neem yaprağının suyunu çıkararak 1-2 damla ağrıyan kulağınıza damlatın. Bunun yanında pamuğa 2-3 damla damlatarak kulağınızı kapatın, birkaç dakika bekledikten sonrasında pamuğu atın. Neem yapraklarından elde edilen yağ/su uygulaması kulak ağrısını kısa müddette tedavi edebilir.