Köpek ısırması durumunda oldukça bilinçli hareket etmek gerekir. Bu tarz bir durumla karşılaşıldığı zaman, yapılacak ilk müdahalenin ne olduğunu bilmek, bazen hayati önem taşır. Çünkü köpek tarafından ısırılmak, başta kuduz gibi çok önemli ve sorunlu diğer hastalıklara sebep olabilir. Bu bağlamda köpek ısırması, ihmale gelmeyen çok önemli bir vakadır.
Köpek Isırmasında Atılacak İlk Adımlar!
- Hafif bazlı yaralanmalarda, yara yüzeyi yaklaşık 5 ile 10 dakika arasında soğuk olan bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Köpek ısırmasında sabunlu su, ilk adım olarak kabul edilir. Virüs yüzeyinde bulunan lipit yapı, sabunla erir ve bu durumda virüs de in aktive olur.
- Köpek ısırmasında sabunlu su ile yapılan ilk uygulamayla, yüzeysel olan yaralanmalarda kuduz olma riskinin, yaklaşık % 90 oranında azaldığı belirtilmektedir. Bunun yanı sıra yara, serum fizyolojikle de yıkanabilir.
- Köpek ısırması durumunda, mümkün olursa yara yüzeyi potasyum permanganatla suyla da yıkanabildiğini unutmamak gerekir.
- Yara yüzeyi, antiseptik solüsyon sürülerek temizlenir. Tentürdiyottun bulunmadığı zamanlarda, yaralı bölge sabunlu bol suyla yıkandıktan sonra, bir kibrit çöpü yardımıyla asit feniğe ya da nitrik aside batırılarak, diş izleri tek tek olmak üzere koterize edilir.
- Çok ciddi kanama ve yaralanma durumunda, yara yüzeyine temiz olan bir bez yardımıyla basınç uygulanmalı ve bu sayede kanama durdurulmalıdır.
- Hastanın üzerinde bulunan takılar ve ona rahatsızlık veren kıyafetler çıkarılmalıdır.
- Yılan ısırmalarında uygulanan turnike, köpek ısırmalarında yapılmaz. Bunun nedeni, kuduza neden olan virüs kan yoluyla yayılmaz, ancak sinir yoluyla yayılır.
- Köpek ısırmalarında en önemli şey, ilk dakika da yara temizliğinin çok iyi yapılmasıdır. Bu sayede, kuduz virüsünün sinir sistemine yerleşmesi engellenir.
- Yaralı bölgeye dikiş uygulaması yaptırılmalı, Isırılan bacak ya da kol sabitlenerek hareket etmemesi sağlanmalıdır. Vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek yara tedavisi ve kuduz aşısı için başvurulmalıdır.
Köpek Isırması Durumunda Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?
- Köpeğin sahibinin kim olduğu, aşılarının yaptırılıp yaptırılmadığı saptanır.
- Köpeğin eğer sahibi varsa, telefon ve adres gibi iletişim numaraları alınır.
- Köpeğin şu anda nerede olduğu, kaçıp kaçmadığı, sahibi yoksa karantinaya alınıp alınmadığı gibi durumların tespiti yapılmalıdır.
- Köpeğin bulunması ve karantinaya alınması, kuduz olma ihtimali açısından son dere önemlidir.
- Isıran köpeğin, mutlaka öldürülmeden müşahede de tutulması, kuduz olama şüphesine karşı ve diğer insanlara zarar verme olasılığı için önem teşkil etmektedir.
- Isıran köpek, 12 gün izlenir ve 12 gün içinde ölmez ya da kudurmaz ise, kuduz olmadığı anlaşılır.
- Eğer aşı olmaya başlanmış ise devam edilmesine gerek duyulmaz.
- Isıran köpek kudurmuş veya ölmüş, ya da kaybolmuş ise aşı olmak hayati önem taşır. Kuduz aşısı, ilk ısırıldığı gün, üçüncü gün ve yedinci gün de yapılır ve ihtiyaç duyulursa yapılan son aşıdan 1 hafta sonra, bir doz daha tekrar yapılmalıdır.
- Köpek kuduz olarak ölmüş ise köpeğin kafası antiseptikle bir bezle sarılmalı ve ilgili laboratuvara başvurulmalıdır.
- Kuduz şüphesi olan bir durum karşısında, olay ilgili sağlık kuruluşuna ve polise mutlaka bildirilmelidir.
Kuduz Olan Köpek Nasıl Anlaşılır?
- Kuduz olan köpeğin ağzı açıktır ve kapatamaz,
- Bu köpekler salyalarını yoğun olarak akıtırlar,
- Kuduz olan köpekler, etrafa karşı saldırgan ve hırçın davranış gösterirler.
- Sudan aşırı şekilde korkarlar,
- Göz bebekleri büyük olur ve etrafa bakışları şaşıdır.