Kamkat Nelere Faydalıdır? 17 Faydasını Derledik

Kamkat, turunçgiller familyasında bulunan limonun mikro haline benzeyen faydalı bir meyvedir. Ağacı da küçük boyutlu olan bu meyvenin ana yurdu Doğu Asya ve Çin dolaylarıdır. Ülkemizde ise Akdeniz ikliminin etkili olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir. Son zamanlarda sağlığa olan faydaları uzmanlar tarafından ortaya çıkarıldığından Mersin ve Antalya’da yetiştirilme alanları genişlemiştir. Altın portakal adıyla da bilinen kamkatın kabuğuyla yenilmesi tavsiye edilir. Boyut olarak da zaten küçüktür. Kamkat faydaları bakımından son zamanlarda alternatif tıp tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Şeker hastalarına da bazı faydaları olduğu belirtilmektedir. 

Kamkatın Sağlığa Faydaları

Kamkat meyvesinin yapılan araştırmalar sonucu insan sağlığı açısından değişik faydaları tespit edilmiştir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  1.  Kabuğuyla birlikte yenildiğinde mikroplara karşı koruyucu özelliği vardır. Her turunçgilden umulan gribe karşı faydalı olma özelliği kamkatta da mevcuttur.
  2.  İçinde barındırdığı A, B1 ve B2 vitaminleri sayesinde sinir sistemine olumlu etkileri vardır.
  3.  C vitamini bakımından zengin olan kamkat, halsizlik haline de çare olmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları başlamadan önce ortaya çıkan yorgun hal için kamkat önerilmektedir.
  4.  Baş dönmesini ve mide bulantısını hafifletici etkisi vardır. Yemeklerden önce yenildiğinde mide asidini de dengelediği için şişkinlik gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
  5.  Kamkat faydaları şeker hastalığı için de geçerlidir. Tatlı krizlerinde şeker hastalarına bir adet kamkat yemeleri önerilmektedir. (Doktorunuza danışınız.)
  6.  Bazı zehirlenmelerde etkili olduğu öne sürülmektedir. (Doktor tavsiyesine göre hareket ediniz.)
  7.  Dişlerin beyazlamasını sağlar ve diş etlerini mikroplardan korur. Diş eti iltihaplanmasına karşı kamkatın faydası vardır.
  8.  Vücudumuzda bulunan damarların tıkanıklığının giderilmesinde etkilidir.
  9.  Kabuğunun nasıra iyi geldiği söylenir. Kamkatın kabuğunu doğrudan nasırınıza sürerek ya da suda bekletip suyunu kullanarak fayda görebilirsiniz.
  10.  Sindirim sisteminin düzenlenmesine ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  11.  Kanı temizleyici özelliği vardır ayrıca kan dolaşımını hızlandırır. Bu özelliği sebebiyle bazı ağrıların tedavisinde kullanılabilir. (Baş ağrısı, kas ağrıları…)
  12.  Tansiyonun düşürülmesinde etkilidir.
  13.  Kolesterolün düşürülmesinde etkisi vardır.
  14.  Diyet yapanların şeker ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için az miktarda kamkat yemeleri önerilir.
  15.  Ergenlik dönemi sivilcelerinin azaltılmasında etkilidir. Yine yağlanmadan ya da pislikten kaynaklanan aknelere sürüldüğünde kurutucu özelliği vardır.
  16.  İştah açıcı özelliği vardır, kilo almak isteyenler tarafından tüketilebilir.

 İçerdiği C vitamini sayesinde kemiklerin gelişimine faydalıdır.

Kamkat faydaları açısından insan sağlığı için çok önemli bir meyvedir. Buna rağmen her faydalı şeyde olduğu gibi kamkatın fazlası da çeşitli zararlara yol açabilir. Doktor kontrolü geçirmeden sırf faydalı diye bu meyveyi fazlasıyla kullanmayın.

Kamkatın Şeker Hastalığı Açısından Önemi

Şeker hastaları günlük hayatlarında çeşitli zorluklar yaşar.Özellikle ara ara ortaya çıkan tatlı yeme isteği bir şekilde bastırılmalıdır. Kamkat faydaları şeker hastalığı tedavisinde de önümüze çıkmaktadır. Bağışıklık sisteminde etkili olduğu bilinen kamkat meyvesi, sistemin olumlu yönde gelişmesini sağlayarak diyabetin dengelenmesini sağlayabilir. Ayrıca yine ortaya çıkan yoğun tatlı yeme isteği karşısında bir adet kamkat yiyebilirsiniz. Doktorunuza danışmadan şeker hastalığı tedavisinde kamkatı denememenizi öneririz.

Kamkatı Nasıl Tüketmeliyiz?

Bergamot aromalı bir tat veren kamkat, hafif ekşiliği ve şekli sebebiyle limona benzemektedir. Saksı ağaçlarında yetiştirilen kamkat meyvesinin ağacı çok fazla büyümez. Bu özelliğinden dolayı evlerde kolaylıkla yetiştirilebilir, süs bitkisi olarak dahi kullanılabilir. Peki kamkat nasıl tüketilmelidir? İşte bazı örnekler.

 -Dalından kopardığınız gibi direkt kabuğuyla yiyebilirsiniz.

 -Kabuğunu kurutarak çayını yapabilirsiniz.

 -Reçel ya da marmelatını yapabilir, kahvaltı sofralarınızı renklendirebilirsiniz.

 -Meyve suyu olarak tüketebilirsiniz.

 -Kabuğunu soyarak pastalarda ya da tatlılarınızda kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HİZMETLERİMİZ

Teta Sağlık Kabini

Feyzullah Mahallesi Tarla Sokak No:12/A Maltepe İstanbul

bizi arayın

ACİL DURUMLAR İÇİN İLETİŞİM HATTI