Yaşam kaynağı olan suyu günde en az iki litre tüketmek gerekmektedir. Ancak gün içerisindeki koşuşturma, yoğun çalışma temposu nedeniyle su içmeyi çoğu insan unutmaktadır. Bu nedenle şu şişesi muhakkak kişilerin yakınında gözünün önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca su içmek için susama hissinin duyulmasını beklemek yanlıştır. Düzenli aralıklarla su içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bazı kişilerse su içmeyi sevmemekte ve zorunluluktan su içmektedir. Bu nedenle içilen suyun miktarı oldukça az seviyededir. Suyun tadını sevmeyen insan çeşitli meşrubatlara yönelerek susuzluk ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadır. Hiçbir sıvı tüketimi suyun yerini tutmadığından, su içmeyi keyifli hale getirecek yöntemler denenmelidir. Bunların başında suya meyve dilimleri atmak geliyor.
Neden Şu İçiyoruz İçmeliyiz
Yeryüzünün dörtte üçü sudan meydana geldiği gibi insanın da vücudunun dörtte üçü sudan meydana gelir. Vücudumuzda meydana gelen metabolik olayların çoğu su olmadan gerçekleşemez çünkü su vücudumuzda reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan enzimlerin çalışmasını sağlar. Su oranı hücrelerde ‘in altına düşerse enzimler çalışamayacağı için hiçbir reaksiyon gerçekleşmez ve hücre ölür. Bu durumda vücudumuzda hastalıklar ortaya çıkmaya başlar. Bu sebeple günlük 1,5- 2 litre ( 8-9 bardak) civarında su tüketmek gerekir.
SU SİNDİRİM SİSTEMİNİN KOLAY ÇALIŞMASINI SAĞLAYARAK KİLO VERMEMİZİ SAĞLAR.
Su dışardan aldığımız gıdaların sindirimini hızlandırarak kolay bir şekilde kilo verilmesini sağlar. Bu sebeple kilo verebilmek ve sağlıklı bir yaşam için günlük olarak 1,5-2 litre ( 8- 9 bardak) civarında su tüketmek metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını hızlandırır ve daha enerjik olmamızı sağlar. Aynı zamanda yemeklerden önce içilen su midede tokluk hissi oluşturduğu için daha az yemek yemeyi sağlayarak vücuda daha az kalori alınmış olur. Metabolizmayı hızlandırmanın yanında yatmadan önce su içmek kalp krizi riskini azaltır. Uyandıktan sonra 2 bardak su içmek bağırsakların çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler.
Az Su Tüketimi Sonucu Neler Meydana Gelir?
Çoğu insan günlük olarak tükettiği gıdalardan, kahve ve çay gibi içeceklerden vücuduna su girdiği için çoğu zaman su tüketimini azaltmaktadır. Fakat kahve ve çay suyun yerini tutmaz ve çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar. Az su tüketimi sonucu görülebilecek sıkıntılar şunlardır;
1- Böbreklerde kalıcı hasarlar ortaya çıkar.
2- Cilt kuruluğu meydana gelir.
3- Toksik maddeler vücuttan atılamaz.
4- Baş ağrısı, halsizlik yorgunluk meydana gelir.
5- Bağışıklık sistemi zayıfladığı için daha sık hastalıklara rastlanır.
6- Saç dökülmesi ve kepek oluşur.
7- Kabızlık meydana gelir.
8- Kalp yorgunluğu gibi hastalıklar meydana gelir.
Su Tüketimini Arttıran Besinler
Yağ oranı yüksek gıdalar ve hamur işleri daha fazla su tüketimi sağlamaktadır. Ayrıca et ve balık ürünleri su ihtiyacını arttırmaya yardımcı olmaktadır. Pilav, tatlı, tuzlu peynir sık susatan gıdaların başında gelmektedir. Sulu ve bol lifli gıdalar ise susamayı engellemektedir. Bunlara ek olarak pizza, kavurma ve köfte susamayı arttıran gıdalardır.
Özellikle sabahları tercih edilen açmalar, poğaçalar su tüketimini arttırmaktadır. Yağlı ve hamurlu gıdalar su ihtiyacını arttırdığı için sık tüketilirse fazla kilolara neden olabilmektedir. Su tüketimini arttırmak için yağlı ve tuzlu gıdalara ağırlık vermektense susama hissini azaltan gıdaların tüketiminin sınırlandırılması daha mantıklı olacaktır. İçecekler, sıvı gıdaların tüketimi sınırlandırılarak su tüketimi arttırılabilir.