Cilt (Deri) Kanseri, 15-29 yaş arası genç yetişkinler için en yaygın kanser türleri arasındadır. Bazı uzmanlar, insanların yeterince losyon (tenis topu büyüklüğünde bir dolgu) uygulamadıklarını veya gerektiği kadar sık sık tekrar uygulamadıklarını söyleyerek uygunsuz güneş kremi kullanımını suçluyorlar. Ürünler artık su geçirmez olduğunu iddia edemez, yalnızca suya dayanıklıdır ve etiketler, güneş kremi etkisiz hale gelmeden önce 40 veya 80 dakikalık bir zaman sınırı belirtmelidir.
Güneş kremi, UV radyasyonunun zararlı etkisine karşı savunmalardan sadece biridir. Gölge aramak ve çocukları güneşten koruyucu giysilerle giydirmek gibi stratejiler de bir o kadar önemlidir. Cilt Kanseri Vakfı’na göre, çocuklukta veya ergenlikte kötü bir güneş yanığı, yaşamın ilerleyen dönemlerinde cilt kanseri riskini iki katına çıkarır.
En ciddi cilt kanseri türü olan melanom dahil cilt kanseri oranları, gençlerde bile artmaya devam ediyor. Ebeveynlerin her zaman güneşten korunma konusunda ekstra uyanık olmaları gerekir. Çocuklukta sadece bir kabarcıklı güneş yanığı, bir kişinin daha sonraki yaşamlarında cilt kanseri geliştirme şansını iki katından fazla artırır. Genç cilt hassastır, daha incedir ve cildi koruyan bir pigment olan melanin daha az üretir. Ultraviyole (UV) ışınları cildin pigment üreten melanosit adı verilen melanin hücrelerine ulaşır ve ciltte DNA hasarına neden olur.
Bebekler
0-6 ay:
- 6 aylıktan küçük bebekler doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
- Güneş kremi kullanmaktan kaçının. Bebeğin genç cildi, genellikle güneş kremlerinde bulunan kimyasalları metabolize etme ve salgılama yeteneğine sahip değildir.
- Bebeği hafif güneşle, nefes alan ve kolları ve bacakları örten koruyucu giysilerle giydirin.
- Bebeğinizin başını, yüzünü, kulaklarını ve boynunu daima geniş kenarlı bir şapka ile koruyun. İlk birkaç ayda şapka takan bir bebek, şapka takmaya alışacaktır.
- Bebek arabası gölgelikleri ve şemsiyeleri kullanın.
- Arabanızın camlarından doğrudan güneş ışığının girmesini önlemek için çıkarılabilir ağ pencere koruyucuları kullanın veya görünürlüğü azaltmadan ultraviyole radyasyonun neredeyse %100’ünü engelleyebilen UV cam filmini tercih edin.
- UVA/UVB korumalı güneş gözlüğü kullanın. Gözler UV ışınlarına maruz kalmaktan etkilenir. UV ışığına aşırı maruz kalmak katarakt, retina hasarı ve diğer göz problemlerinin gelişimine katkıda bulunur. Uzmanlar, gözlerimize gelen UV hasarının %80’inin 18 yaşından önce gerçekleştiğini ve bu nedenle gözlerimizi korumaya erken yaşta başlamamızı daha da önemli hale getirdiğini bildiriyor.
- Sabah erkenden saat 10.00’dan önce veya 16.00’dan sonra yürüyüşe çıkın ve güneş koruyucu örtülü bir bebek arabası kullanın.
Bebekler
6-12 ay:
- Bebeklerde güneş kremi kullanmak bu aylarda güvenli. Bebek cildi için tasarlanmış ve bebeğin gözünü yakmayan bir güneş kremi seçin.
- Yukarıda açıklanan tüm koruma yöntemleri hala geçerlidir, ancak artık güneş koruyucu kullanımı dahil edilmelidir.
- UVA/UVB korumalı, minimum 30 SPF’li geniş spektrumlu güneş kremini özellikle bebeğin elleri gibi açıkta kalan bölgelere uygulayın. Bazı çocuklar çeşitli güneş koruyucu maddelere karşı alerjik reaksiyonlar yaşarlar. Ürünü önce sınırlı bir cilt bölgesine az miktarda uygulayarak test edin. Hipoalerjenik ve kokusuz bir ürün seçin.
- En önemlisi güneş kremi dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli ve her iki saatte bir veya yüzdükten veya aşırı terledikten sonra tekrar uygulanmalıdır. Ürünler artık su geçirmez olduğunu iddia edemez, yalnızca suya dayanıklıdır ve etiketler, güneş kremi etkisiz hale gelmeden önce 40 veya 80 dakikalık bir zaman sınırı belirtmelidir.
Yeni yürümeye başlayan çocuklar/Okul Öncesi Yaş
- Küçük çocukları güneşten korumak biraz daha fazla düşünce ve çaba gerektirir. Çocuğunuzu eğitmek önemlidir.
- Güneş koruyucu kullanımının nasıl dahil edilmesi gerektiği de dahil olmak üzere yukarıda açıklanan tüm koruma yöntemleri hala geçerlidir.
- Çocuğunuzun 10.00-16.00 saatleri arasında gölgeyi aradığından emin olun. Yeterli gölge olduğundan emin olmak için çocuğunuzun oynadığı dış alanı kontrol edin.
- Küçük çocukların giysilerinin uzun olduğundan emin olun. Uzun kollu, ağartılmamış pamuklu giysiler serin ve rahattır, aynı zamanda son derece koruyucudur. Etiketinde Ultraviyole Koruma Faktörü (UPF) bulunan giysiler ekstra güvenlik sağlar. Cilt Kanseri Vakfı, UPF’si 30 veya daha yüksek olan giysiler önerir.
- Şapka ve güneş gözlüklerini unutmayın. Yüzü, boynu ve kulakları koruyan geniş kenarlı bir şapka seçin.
Pigmentasyon
Ten rengimiz ne olursa olsun, hepimiz güneş yanığına ve UV radyasyonuna maruz kalmanın diğer zararlı etkilerine karşı potansiyel olarak duyarlıyız. Hepimizin cildimizi korumak için önlem alması gerekse de, özellikle güneşte dikkatli olması gereken kişiler, buna sahip olanlardır.
- Soluk ten
- Sarı, kızıl veya açık kahverengi saç
- Cilt kanseri tedavisi görenler
- Cilt kanseri olan bir aile üyesi olanlar
Güneş gözlüğü
10 yaşın altındaki çocuklar, UVR’den kaynaklanan cilt ve göz hasarı açısından yüksek risk altındadır. Göz kapaklarındaki ve çevresindeki cilt, yetişkin cildine göre daha hassastır. Ve yaklaşık 10 yaşına kadar, bir çocuğun gözünün merceği berraktır, bu da daha fazla güneş penetrasyonu ve dolayısıyla daha fazla UVR’nin neden olduğu oküler değişikliklere izin verir.
UVR’ye retina maruziyeti, her ikisi de görme bozukluğunun nedeni olan katarakt ve makula dejenerasyonu ile ilişkilidir. UVR hasarı zamanla oluşur, bu nedenle çocuklarınızın gözlerini güneşten ne kadar erken korumaya başlarsanız, gelecekte göz problemleri geliştirme riskleri o kadar düşük olacaktır.
Neyse ki, iyi güneş gözlükleri hem göz çevresindeki cildi hem de gözün kendisini korur. 6 aylıktan küçük çocuklar asla güneşe maruz bırakılmamalı iken, 6 aya ulaştıklarında dışarıda güneş gözlüğü takmalıdırlar. Reçeteli gözlüklere ihtiyaçları varsa, reçeteli güneş gözlükleri de takmalıdırlar.
Çocuklar için güneş gözlüğü satın alırken şu kuralları aklınızda bulundurun:
- Hem UVA hem de UVB ışınlarının yüzde 99-100’ünü engelleyen gözlükleri bulun. Sağladıkları UVR koruması yüzdesini belirtenleri satın alın. Ne kadar çok cilt kaplanırsa o kadar iyi olur, bu nedenle büyük, saran stiller arayın.
- Oyun alanına dayanıklı lensler kullanın. Çocuklar endişe verici bir hızla koşar, takılır, düşer ve nesnelerden seker. Güneş gözlükleri bu aktif yaşam tarzına uygun olmalıdır. Çerçevelerden dışarı fırlamayan, darbeye dayanıklı, çizilmez lensleri bulun. Bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe cam lenslerden kaçının; plastik daha güvenlidir. Çerçeveler bükülebilir ancak kırılmaz olmalıdır. Gözlüklerin yüze tam olarak oturduğundan emin olun.
“Güneşten Koruyucu” Giysiler
Giysiler, güneşten korunmanın en etkili tek şeklidir. Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı ilk savunma hattımızdır.
Güneşten koruyucu kumaşlarla yapılan giysiler, tipik yazlık kumaşlardan birkaç yönden farklıdır. Genellikle daha sıkı bir dokumaya veya örgüye sahiptirler ve genellikle daha koyu renklidirler. Güneşten koruyucu giysiler, giysinin Ultraviyole Koruma Faktörü (UPF) değerini listeleyen bir etikete sahiptir. UPF etiketi, güneşten koruyucu giysileri tanımlamanıza yardımcı olacaktır. Etiket üzerindeki sayı, güneş ışınlarının ne kadarının kumaşa nüfuz edebileceğini gösterir. Giysilerde UPF ne kadar yüksek olursa, koruma o kadar yüksek olur.
Minimum önerilen UPF derecesi 20 olan bir kumaş, güneşin UV radyasyonunun 1/20’sinin içinden geçmesine izin verir. Bu, bu kumaşın, cildinizin UV radyasyonuna maruz kalmasını, kumaş tarafından korunduğu yerde 20 kat azaltacağı anlamına gelir. Renk tonu ne kadar yoğun olursa UV koruması o kadar iyi olur – kırmızı veya siyah gibi koyu veya parlak renkler beyazdan daha fazla UVR’yi emer.
SPF nedir?
SPF veya Güneş Koruma Faktörü, güneş kremi olmadan ciltte güneş yanığına neden olmak için gereken UV radyasyonunun miktarıdır. SPF koruması orantılı olarak artmaz. Örneğin, SPF 2 UV radyasyonunun %50’sini, SPF 15 %93’ünü ve SPF 34 %97’sini emer.
UVA ve UVB nedir?
UVA ve UVB, farklı ultraviyole radyasyon türlerini ifade eder. UVA ve UVB’ye maruz kalmak zararlı olabilir ve kansere neden olabilir. Güneşten koruyucular UVB ışınlarından korur, ancak tüm güneş koruyucu ürünleri tüm UVA ışınlarını engellemez. Bazıları UVA korumasının reklamını yapabilir, ancak dünyada bir çok ülkede henüz bir güneş kreminin sağladığı UVA koruması miktarını ölçmek ve etiketlemek için hiçbir kriter yoktur.
Geniş spektrumlu koruma nedir?
“Geniş spektrum”, bir ürünün UVA ve UVB’ye karşı koruma sağladığını gösterir. Bununla birlikte, tüm UVA dalga boylarına karşı korumayı garanti etmez. SPF 30 veya daha yüksek olan çoğu geniş spektrumlu güneş kremi ve güneş kremi UVB ve kısa UVA ışınlarına karşı iyi bir iş çıkarır. Avobenzon, çinko oksit veya titanyum dioksit de içeriyorlarsa, UVA spektrumunun tamamına karşı daha etkili olmaları gerekir.
Güneş Koruyucu Uygulamaya İlişkin İpuçları
- Su ve terleme, birçok güneş kreminin (suya dayanıklı olanlar dahil) SPF değerini düşürür, bu nedenle ürünü sık sık tekrar uyguladığınızdan emin olun.
- Güneş koruyucu spreyler de güneş yanığını önlemek için çalışmayabilir. Endişe iki yönlüdür: yeterli güneş kreminin cilde temas etmemesi ve spreyin ciğerlere solunabilmesi.
- Bebeğiniz ilaç alıyorsa, ilaçların bebeğinizin cildinin güneşe duyarlılığını artırıp artırmadığını veya güneş yanıklarını veya kızarıklıklarını şiddetlendirdiğini doktorunuza veya eczacınıza sorun. Bazı antibiyotikler, diüretikler, antihistaminikler ve antidepresanlar, güneş ışınlarına duyarlılığı artırabilen yaygın olarak kullanılan ilaçlar arasındadır.
- Uzmanlar, önerilen güneş koruyucu miktarının yaklaşık yarısının çocuklarına uygulandığını tahmin ediyor. Doğru miktarı kullandığınızdan emin olmak için ürünün kullanım talimatlarını okuyun.
- Çocuğunuz güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce güneş kremi sürün.
- Güneş kremini düzenli olarak ve en az 2 saatte bir tekrar uygulayın. Çocuğunuz yüzüyorsa veya terliyorsa uygulamayı daha sık tekrarlayın.
- Dışarısı bulutlu olsa bile güneş kremi kullanın. Bulutlar UV radyasyonunu emmez veya engellemez.
Güneşe Maruz Kalma ve D Vitamini
Biraz güneş ışığı sizin için iyidir ve kemik sağlığı için gereklidir. Bazı D vitamini araştırmacıları tarafından, güneş kremi olmadan haftada en az iki kez yaklaşık 5 ila 30 dakika güneşe, kollara, bacaklara veya sırta maruz kalmanın genellikle yeterli D vitamini sağladığı öne sürülmüştür. Diyetlerinde iyi D vitamini kaynakları veya önerilen alım seviyelerine ulaşmak için bir ek almaları.
Bu makalemizde yazan bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve çocuğunuzun doktorunun veya diğer sağlık hizmeti sağlayıcısının tavsiyesinin yerini alması amaçlanmamıştır. Çocuğunuzun doktoru ile olabilecek herhangi bir soru veya endişenizi tartışmanızı öneririz.