Günümüzde nadiren de olsa meydana gelebilen ciddi sağlık sorunlarından biri de beyin kanamalarıdır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilen beyin kanamaları sorunu taşıdığı tehlikeli riskler nedeniyle belirtilerinin görülmesi durumunda hemen ilgili doktora başvurulması gerekmektedir. Aksi durumda ölümle sonuçlanabilen beyin kanamaları bu tehlikeli niteliği sebebiyle günümüzün en tehlikeli rahatsızlıkları arasında yer almaktadır.
Anevrizma ismiyle de bilinen beyin kanamalarının en belirgin niteliklerinden biri de genellikle ani ve şiddetli olarak meydana gelebilmesidir.Yapılan araştırmalara göre yılda 100.000 bireyde görülme sıklığının 10 ila 15 civarı olabildiği beyin kanamaları ülkemizde ise her yıl ortalama olarak 10.000 bireyin beyin kanaması riski taşıdığı tespit edilmiştir. Peki beyin kanamaları neden olur dilerseniz makalemizin de ana konusu olan bu sorumuzun cevaplarını ilgili uzmanlardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere hemen sunalım. Beyin kanaması neden olur hakkında bilgiler sunmadan önce beyin kanamalarının genel tanımlaması hakkında bilgiler sunalım.
Beyin Kanamaları Nedir?
- Beyindeki atardamarların zayıflaması sonucunda meydana gelen bir balonlaşma olup daha çok çatallanma kısımlarında ortaya çıkan beyin rahatsızlığına beyin kanamaları adı verilmektedir.
- Balonlaşan yapı normal damarlara göre daha güçsüz olmakla birlikte bazı durumlarda yırtılıp beyin içine kanamalara neden olarak etkisi altına aldığı bireyin hayatını ciddi anlamda tehlikeye atabilmektedir.
- Beyin kanamaları daha çok beynin taban kısmında ve burada yer alan beyin-omurilik sıvısı içinde kanamaya sebep olmaktadır. Beyin kanamalarının yıllık kanama riski ise yaklaşık olarak yüzde 1 civarıdır.
Beyin Kanamalarının Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Beyin kanamalarının başlıca nedenleri ise şunlardır;
- Hiper tansiyon
- Sigara ve alkol
- Diyabet
- Genetik yatkınlık
- Damar sertliği
- Bazı enfeksiyonlar
- Trafik kazaları
Beyin Kanamalarının Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Beyin kanamalarının başlıca belirtilerinin neler olduğu hakkında bilgiler sunalım. Beyin kanamalarının başlıca belirtileri ise şunlardır;
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Bulantı
- Kusma
- Ense bölgesinde sertleşme durumu
- Görme bozukluğu
- Işığa karşı hassasiyet duyulması
Beyin Kanamalarında Başvurulan Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Beyin kanamalarında başvurulan tedavi seçenekleri ise 3 türlüdür. Bu tedavi seçenekleri ise şunlardır;
- Gözlem veya cerrahi olmayan tedavi yöntemi: Bu tedavi seçeneğinde beyin kanamalarının hafif dereceli olması durumunda başvurulmaktadır.
- Cerrahi tedavi ve anevrizmanın kapatılması: Beyin kanamalarında genellikle en fazla başvurulan tedavi seçeneği cerrahi tedavi yöntemidir. Bu yöntem sayesinde beyin kanamalarına neden olan tümör, kist, anevrizma ve avm gibi gibi nedenler ortadan kaldırılmakta ve beyin kanaması durumu yok edilebilmektedir.
- Damar içi tedavi ile stendleme veya tıkama tedavisi: Beyin kanamalarında başvurulan tedavi yöntemlerinden biri de damar içi tedavi ile stendleme veya tıkama tedavi yöntemidir. Bu tedavi seçeneğinde ise gerek görüldüğü takdirde damar içinden stendleme uygulamasına başvurulmaktadır.
Beyin kanamalarının tedavi yöntemleri hakkında da sizlere bilgiler sunduktan sonra beyin kanamaları neden olur hakkındaki makalemizi burada tamamlamaktayız. Beyin kanamalarının bazı zamanlar sinsi bir şekilde oluşabildiği uzmanlarca belirtilmektedir. Dolaysıyla yukarıdaki belirtilerinden yalnızca bir tanesinin dahi görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden sağlık ekiplerine haber verilmeli veya hemen ilgili doktora başvurulmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.
Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. Beyin kanamaları belirtilerinin görülmesi durumunda hemen doktora başvurulmalıdır.