Adet gecikmesinde yapılan telaşla beraber genel olarak sorulan sorulardan bir tanesi de adet gecikmesi neden ve kaç günde olur? sorusudur. İşte bu akla takılan soruları önce adet gecikmesi neden olur? ve sonrasında ise adet gecikmesi kaç gün olur? cevaplayalım.
Adet Gecikmesi Neden Olur?
Normalde bir kadının adet ortalaması 28 gün olarak kabul edilmektedir. Ancak bu 28 günlük süre bazen 21 ile 35 gün arasında da değişiklik gösterebilir. Bu şu demektir. Adet olduğunuz günden itibaren genel olarak 28 gün sonra tekrar adet olursunuz. Ancak bu süre bazen daha kısa bazende daha uzun olabilir. Uzun olması da en fazla 7 gün olarak kabul edilebilir. Eğer geç adet olduysanız ve adet gününüzü 7 gün yani bir hafta geçtiyse adet gecikmesi kabul edilebilir.
Bunun dışında adet akıntısı da ortalama 4 gün olarak kabul edilir. Bu akıntı genel olarak 2 veya 7 gün arasında da değişiklik olabilir.
Adet Gecikmesi Neden Olur?
Adet gecikmesi , gebelik , stres , hastalık , fazla kilolar , hormon değişikliği, ilaçların etkisi gibi durumlarda meydana gelebilir. Eğer adet gecikmesi yaşıyorsanız ve gebelikten bir şüpheniz yoksa mutlaka bir jinekoloğa başvurmanız gerekmektedir. Çünkü adet düzensizliğinin uzun sürmesi sonucunda problemler olabilir.
Adet döngüsü 12-16 yaşları arasında başlar ve vücuttaki hormon seviyesinin artması ile beraber başlar. Adet görme yumurtalarının sona ermesi ile de menopoz dönemine kadar devam eder.
Adet Gecikmesinin Nedenleri
Hamile kalındığında bildiğiniz gibi adet gecikmesi olur. Hatta hamilelik kesinleştikten sonra 9 ay boyunca adet görmezsiniz. Ancak hamile değilseniz ve adet gecikmesi yaşıyorsanız bir çok neden yüzünden adet gecikmesi yaşıyor olabilirsiniz. Adet gecikmesinin nedenlerini sizlere sıralayacak olursak;
Stres ve Yorgunluk : Stres ve yorgunluk bazı insanlarda adet gecikmesinin yanında bir çok değişikliğe neden olabilir. Stres ve yorgunluk , vücuttaki GnRH hormonunun seviyesini düşürür. Bunun neticesinde regl olmanızı engeller veya geciktirir.
Hastalık : Herhangi bir hastalıktan dolayı da adet gecikmesi yaşayabilirsiniz. Bu gecikme nedeni geçicidir ve fazla uzun sürmez.
İlaç Kullanımı : Sağlık sorunlarınız nedeniyle yeni bir ilaca başladıysanız veya ilacınızı değiştirdiyseniz , bu ilacın size yaramadığından şüphelenebilirsiniz. Eğer böyle bir düşünceniz varsa doktorunuza başvurup ilacın adet gecikmesi yapabileceği hakkında bilgiyi ve gerekirse alternatif bir ilaç vermesini sağlayabilirsiniz.
Aşırı Kilo veya Aşırı Zayıflık : Aşırı kilolu olmak vücuttaki hormon seviyesini dengeleyemez. Bu dengeler değiştiğinde adet düzensizliği ortaya çıkar. Aşırı kilolar verildiğinde adet döngüsü normale geri döner. Bunun dışında aşırı zayıflıkta da hormon dengesi değiştiğinden aynı durum söz konusu olur.
Adet Gecikmesinde Doktora Gitmeniz Gereken Durumlar
- Adetin birdenbire kesilmesi ve durması durumunda
- 16 yaşına gelmiş ve hala adetin başlamamış olmasında
- Çok uzun süren adet kanamalarında
- Ağırlaşan adet kanamalarında
- Çok şiddetli adet ağrıları ile kanama durumlarında
- Adet arasında kalan sürede bir kaç damladan daha fazla kan gelmesi durumunda
- Tampon kullanımı ile beraber kendinizi hasta hissetmeniz durumunda
- Doğum kontrol hapı kullanıyor ve bu hapı bıraktıktan 1,5 ay sonra adet döngüsü normale dönmediyse
mutlaka doktora görünmeli ve şikayetinizi iletmeniz gerekmektedir. Bu gibi durumlarda doktorlar gereken müdahaleyi yapacak ve adet döngünüzü normal hale getirecektir.